Leo goes Paleo

…een ode aan echt eten

Paleo Pom

11 reacties

Voor wie dit nog nooit heeft gegeten, je hebt wat gemist in je leven! Pom is een gerecht uit de Surinaamse keuken, en is echt comfort food. Lekker zowel in de winter als in de zomer. Oorspronkelijk wordt er suiker en bouillonblokjes aan toegevoegd, maar dat kan natuurlijk niet onder paleo. Daarom heb ik een paleo versie gemaakt. Ik vind deze versie zelfs beter dan mijn oorspronkelijke niet-paleo versie, misschien omdat er nog meer liefde in zit :-).

Het hoofdingrediënt van Pom is Tayer (in dit geval de knol), voor zover ik het heb kunnen vinden valt deze binnen de grenzen van toegestane voeding volgens paleo. Het is niet per se een low carb ingrediënt, maar in combinatie met de rest van je dagmenu kan het volgens mij wel prima binnen een low carb leefstijl vallen.

Pom

1 kg geraspte pomtayer, ontdooit (in de diepvries bij de Surinaamse toko)
1 kip, in zo’n 10 – 12 stukken gehakt (wat overtollig vel verwijderd maar niet al het vel)
1 ui, gesnipperd
1 adjuma of madame jeanette peper (ook verkrijgbaar bij de Surinaamse toko)
4 tomaten, in blokjes
2 zure sinaasappels (ik gebruikte Moro’s, bloedsinaasappels)
2 zoete sinaasappels
150gr roomboter of ghee
7 pimentballetjes
3 el gezeefde tomaten of tomatenpuree
half bosje selderij
paar takjes bladpeterselie
nootmuskaat
zout en peper

Bestrooi de kipstukken met zout, peper en nootmuskaat. Schep er de 3 eetlepels gezeefde tomaten/tomatenpuree door en zet weg voor een uurtje. Door het zuur uit de tomaten wordt de kip wat malser en verder is het om de smaak te versterken.

Roer ondertussen het sap van twee zure sinaasappels door de geraspte tayer en zet ook apart.

Gebruik ca 20 gram boter om een ovenschaal in te vetten en smelt de overige 130 gram in een pan. Braad hier de kipstukken in bruin. Voeg vervolgens de gesnipperde ui toe en fruit even aan. Voeg de tomaten in blokjes toe, de selderij, peterselie, pimentballetjes en de hele peper toe. De peper maakt het gerecht niet pittig, maar geeft wel een heerlijk aroma af (als de peper om een of andere reden open gaat, kun je hem beter verwijderen want dan wordt het gerecht te scherp).

Leo goes Paleo zachtjes stoven

Laat het gerecht zo’n 1,5 uur zachtjes stoven met deksel op de pan.

Haal na deze 1,5 uur de kipstukken uit de pan en zet ze even apart. Proef de saus/jus die is overgebleven in de pan en breng op smaak met wat zout en peper. Voeg nu het sap van de twee zoete sinaasappels toe en laat het geheel op hoog vuur inkoken tot het zojuist toegevoegde sap weer is verdampt. Deze stap is ter vervanging van de normaliter toe te voegen suiker. De jus wordt door de tayer geroerd dus houd daar rekening mee met zouten (de tayer bevat geen zout). Als je nog iets mist qua smaak kun je nog een eetlepel tomatenpuree toevoegen of eventueel nog het sap van een zoete sinaasappel (herhaal dan het inkookproces).

Leo goes Paleo pom jus

Schep nu 2/3 van de jus door de geraspte tayer en schep van dit mengsel 1/3 in een ingevette ovenschaal. Leg de kipstukken hierop , schep er wat lepels jus over en bedek het vervolgens met de rest van het tayermengsel.

Leo goes Paleo pom

Verdeel de overgebleven jus over de schotel en zet zo’ n 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180C totdat het gerecht gaar is en de bovenkant mooi goudbruin tot bruin gekleurd is.

Leo goes Paleo pom naar de oven

Enjoy.

Leo goes Paleo Pom

Auteur: Leonie Verheul

Hi, my name is Leonie, I am a working mom living in the Netherlands. Proud owner of BRNDSTF.nl. I am passionate about everything considering health, food and writing. Visit me also at my (Dutch) blog LeogoesPaleo.nl.

11 thoughts on “Paleo Pom

  1. Ziet er heerlijk uit! Hoe laat eten we? 😉

    • Hahaha het is al op! Maar je bent bij deze uitgenodigd om het een keer te komen eten! Nog bedankt voor je lieve bericht van laatst, ik heb het zo druk gehad de afgelopen dagen dat reageren er een beetje bij in is geschoten 😦

      • Geen probleem hoor! We moeten elkaar n beetje steunen 😉 misschien moeten we Candy en Melchior dan ook uitnodigen en er een echte paleo meet-n-greet van maken. Succes nog dit weekend!

      • Hahaha ja leuk! We moeten het maar eens in de groep gooien. Jij ook fijn weekend nog!

  2. Leo wat maak je d’r weer een een werk van geweldig recept, soko soko!

  3. Leonie, wat leuk dit Surinaams recept. Ik had nog nooit van Tayer gehoord, dus aan het googelen geslagen. Nu weet ik wat die bladeren zijn, die ik bij de Surinaamse toko op de Albert Cuijpmarkt zie liggen. Volgens wikipedia kun je als spinazie gebruiken, dus ga ik dat een keer proberen. Je hebt me aan het denken en speuren gezet!!

    • Tayerblad is heerlijk! Ik eet het regelmatig, gewoon even wassen, in reepjes snijden en kort roerbakken in bijv. Kokosolie en op smaak brengen met zout en peper. Ook lekker met een teentje knoflook en volgens goed Surinaams gebruik zou je het moeten roerbakken met een verkruimeld maggiblokje (bouillonblokje), maar ja die zijn weer niet paleo 🙂

  4. ziet er lekker uit, maar denk dat we dat hier in België niet kunnen krijgen!

  5. Heeeeeeerlijk en ( als Surinamer mag ik het zeggen) lekkerder dan het origineel.

  6. Pingback: Whole30 #5 « Leo goes Paleo

Plaats een reactie