De trouwe lezers van dit blog wisten al dat ik vorige week een Yam had gekregen. Nu had ik zelf nog nooit met Yam gekookt, in mijn toko’s is ’t simpelweg niet te krijgen (ga ik wel naar de goede toko’s vraag ik me inmiddels af want in een voorstadje van Rotterdam zijn ze dus kennelijk prima verkrijgbaar :-)). Inmiddels heb ik daar zondag iets mee gemaakt, yam-bataatkoekjes om precies te zijn. Mijn moeder kwam die dag eten en is sinds een week of vier Auto-immuun paleo, ff props for her want ze is van de een op de andere dag Cold Turkey (met een beetje hulp van Melchior, ik weet niet of je dit leest maar dank!) overgestapt op deze die-hard versie van paleo. Ik zou normaal een ei door de koekjes hebben gedaan, maar omdat dat nu niet kon (vanwege de AI-paleo) heb ik het ei dus weggelaten. Geen enkel probleem, doordat Yam wat plakkerig is van zichzelf waren er prima samenhangende koekjes van te maken. Weer wat geleerd.
YamBakoekjes
het was een grote Yam dus het is voor een flinke hoeveelheid (pas gerust de hoeveelheden, naar verhouding, aan)
900 gr Yam
600 gr Bataat (zoete aardappel met oranje vruchtvlees)
1 el komijn, gemalen
1 tl. kruidnagels, gemalen
1/2 tl. 5-spice kruidenpoeder
1 tl. kaneel
1 el. verse gember, geraspt
1-2 el kurkuma
1 grote ui, gesnipperd
100 gr doperwten
zout , zwarte peper
kokosolie
Schil en snijd de Yam en Bataat in blokjes. Kook ze in ruim water met zout tot gaar.
Verhit wat kokosolie in een koekenpan en fruit daarin de ui. Voeg de specerijen en verse gember toe.
Pureer de Yam en Bataat met een scheut kokosolie en roer de gefruite ui en doperwten erdoor.
Breng op smaak met zout en zwarte peper.
Vorm koekjes van een beetje puree en bak deze om en om bruin in wat kokosolie.
That’s it.
Voor wie niet gebonden is aan een AI-protocol; de koekjes zijn heerlijk met wat salsa, sambal of piri piri saus.
6 juni 2013 om 19:40
Ben je even naar de toko in Maassluis geweest 😉
6 juni 2013 om 20:14
Hahaha, nee dat had iemand anders voor mij gedaan :-D.
6 juni 2013 om 21:40
zeg zitten jullie nou te verklappen waar ik woon? 😃
Leuk receptje!
6 juni 2013 om 21:41
Woon jij daar dan? ;-p
6 juni 2013 om 23:06
Klinkt lekker! Ik geloof niet dat ik hier ergens Yam kan krijgen, maar ik houd ’t in de gaten 🙂
Mag ik vragen naar de AI paleo variant van jouw moeder? Wat laat ze nog extra weg? Ei, nachtschaden, noten en zaden? (Heb zelf MS en voel me al super bij de ‘gewone’ Paleo variant, maar misschien is er nog wel meer verbetering mogelijk 🙂 )
Alvast bedankt!
7 juni 2013 om 09:51
Hi Hanneke, ze eet strikt paleo, dus
geen zuivel (ook geen boter of ghee)
geen granen
geen peulvruchten
geen nachtschaden (aardappel, tomaat, aubergine, paprika, pepers, maar ook geen paprikapoeder of cayenne pepper bijv. )
geen eieren
geen noten of zaden
geen of slechts beperkt vezelrijk fruit of gedroogd fruit (aardbeien, frambozen, bramen, vijgen, dadels etc)
En natuurlijk geen suiker, vetsin, bouillonblokjes en alle overige geraffineerde producten.
Heb je hier wat aan?
7 juni 2013 om 12:19
op http://www.paleomom.com vind je heel veel info over AI
7 juni 2013 om 14:14
Jazeker dank je wel! De eieren worden de grootste uitdaging denk ik…
7 juni 2013 om 14:19
Ik heb op Amerikaanse sites (volgens mij ook paleo parents) ook gelezen over de struggle met het weg moeten laten van eieren. Bij mijn moeder merk ik dat het in de praktijk toch wel redelijk lukt, voordeel is dat je steeds creatiever wordt. Ook zie ik aan mijn moeder dat wanneer je je daadwerkelijk beter voelt door het weglaten van bepaalde voeding het ook een stuk beter vol te houden is. Maar misschien geldt dat niet voor iedereen :-(. Veel succes in ieder geval!
7 juni 2013 om 14:15
Dank je wel Eva!
7 juni 2013 om 15:04
Het ‘probleem’ voor mij is dat ik me sinds Paleo al super goed voel. Ik kan weer dingen die ik jaren niet gekund heb. Paleo vind ik dus ook makkelijk ‘vol te houden’. Mensen vinden ’t ingewikkeld en knap, maar ’t gaat als vanzelf en als ik zondig betaal ik direct de rekening dus zondigen is niet erg aantrekkelijk.
Enerzijds wil ik graag proberen om te kijken of het misschien zelfs nog beter zou kunnen gaan. Anderzijds gaat ’t nu al zo goed en de motivatie om dan voor de eieren een alternatief te zoeken is iets minder groot.
Ik ga er eens over denken 🙂
7 juni 2013 om 19:42
Ja begrijp ik Hanneke! En hartstikke fijn dat je je nu zoveel beter voelt. Zolang jij je goed voelt kun je toch gewoon zo blijven doorgaan? Mocht het onverhoopt verslechteren kun je altijd nog eieren elimineren.
8 juni 2013 om 03:22
Doperwten zijn peulvruchten.
8 juni 2013 om 07:40
Terechte opmerking Fien. Ik zal een aanpassing maken in het inleidende stukje. Voor mij zijn doperwten en sperziebonen (ook technisch gesproken peulvruchten) de uitzondering op de regel, maar dat hoeft natuurlijk niet voor anderen te gelden. Ik eet ze af en toe (niet te vaak). Doperwten hebben in vergelijking met andere peulvruchten vrijwel geen fytinezuur in zich en in vergelijking tot andere (gedroogde) peulvruchten heb ik persoonlijk geen last (van mijn darmen) van doperwten of sperziebonen na het eten ervan. Ik ben dan ook minder strikt in de lijstjes t.a.v. dergelijke voeding omdat ik persoonlijk op zoek ben naar een gezond eetpatroon en daarbij paleo als leidraad gebruik in plaats van strikt lijstjes te volgen. Een ieder moet maar voor zichzelf uitmaken of ze iets willen eten en waarom (niet). Het is wel mijn taak, vind ik, goed te informeren dus ik ben blij dat je me erop gewezen hebt Fien, dankjewel!