Leo goes Paleo

…een ode aan echt eten

Bruine kip

5 reacties

kippenIn de Surinaamse keuken wordt veel gebruik gemaakt van sojasaus en/of ketjap in marinades. Laat dat nu net niet paleo zijn ;-(. Gelukkig ontdekte ik een tijdje terug coconut amino’s; een redelijke paleo vervanging voor sojasaus. Een klein expiriment in de keuken resulteerde in dit gerecht. Paleo bruine kip, met Surinaamse invloeden. Dat het je maar mag smaken!

Bruine kip

Voor de marinade

stukje steranijs (ca. 1/3)
8 piment bolletjes
paar zwarte peperkorrels
5 kruidnagels
1 bruine kardamom pod
2 flinke knoflooktenen
3 el coconut amino’s
1 el kokosolie, vloeibaar
zout naar smaak

voor de rest

4 kippepoten, in twee of meer stukken gehakt
1 grote diepvrieszak
aluminium folie
ovenschaal

Maal de specerijen fijn in een vijzel en knijp de knoflooktenen uit in een knoflookpers. Meng met de vloeibare kokosolie en de coconut amino’s. Wil je spicy chicken? Voeg dan nog een theelepel chilivlokken toe aan het geheel.

Doe de kipstukken in de plastic zak en overgiet met de marinade, ‘kneed’ en wrijf over de zak en de kipstukken om de marinade goed te verdelen.  Sluit de zak en leg in een ovenschaal. Laat de kip ca. 1 uur marineren, gewoon op het aanrecht. Je kunt de kip ook langer marineren, leg hem dan in de koelkast tot ca. 1 uur voor gebruik en vervolgens op het aanrecht.

Verwarm de oven voor op 180C. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie (optioneel, maar scheelt een hoop rommel). Schuif de bakplaat op de onderste richel in de oven, deze dient als lekbak. Leg de kipstukken op een rooster en bak de kip in het midden van de oven in ca. 45 minuten gaar en bruin. Iedere oven is anders en ook de grootte van de kipstukken is bepalend voor de duur van de garing. Houd daarom zeker de eerste keer je kipjes goed in de gaten. Wellicht zijn ze al eerder klaar of hebben ze juist nog 10 minuten langer nodig.

Leo goes Paleo collage kip

NOOT: maak meteen een dubbele hoeveelheid en geniet er twee dagen van, de volgende dag zijn ze namelijk nog lekkerder!

Auteur: Leonie Verheul

Hi, my name is Leonie, I am a working mom living in the Netherlands. Proud owner of BRNDSTF.nl. I am passionate about everything considering health, food and writing. Visit me also at my (Dutch) blog LeogoesPaleo.nl.

5 thoughts on “Bruine kip

  1. Oh, coconut aminos, die staan in alle Paleo kookboeken… Waar heb je die gevonden?

  2. Toevallig ontdekte ik ook coconut aminos bij Unlimited Health. Ze hebben ook een coconut azijn van dezelfde fabrikant (Coconut Secret) en ik heb ook de coconut suiker gekocht maar nog niet gebruikt. Zie hun website:

    http://www.coconutsecret.com/products2.html

    Je kunt er lezen hoe ze de producten ontwikkelde voor haar moeder die diabetes had.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s