Leo goes Paleo

…een ode aan echt eten

Kunstvoeding voor je baby

4 reacties

Leo goes Paleo baby melkWanneer je net moeder bent heb je geen idee wat er allemaal op je af gaat komen, je kunt je nog zo goed proberen voor te bereiden, maar komt hoe dan ook voor verassingen te staan. En dat is mooi, niet alle verrassingen zijn wellicht even leuk, maar leerzaam zijn ze zeker. Zo ook voor mij. Ik wilde het liefste zo lang mogelijk borstvoeding geven aan mijn kleintje. Zes maanden zeker, maar iedere volgende maand zou mooi meegenomen zijn. Het werden er uiteindelijk negen en ik had graag nog wat langer doorgegaan maar door al eens eerder beschreven omstandigheden ben toen gestopt. Vervolgens ging ik over op kunstvoeding (Nutrilon) en dacht op dat moment dat dat een goed idee was. Inmiddels ben ik van gedachten veranderd en geef ik bij voorkeur nooit meer kunstvoeding/poedermelk aan mijn dochter of een eventueel volgend kindje, laat die Chinezen het maar opmaken ;-).

Door mijn overstap naar paleo ben ik me steeds meer bewust van wat gezond is voor je lichaam en in welke vorm. Vooral dat laatste is minstens zo belangrijk. Keek ik voorheen alleen of een product goed voor je is of niet, tegenwoordig kijk ik ook naar de manier waarop dat product verwerkt wordt en in welke mate het dan nog wel gezond voor je is. Er zijn voorbeelden te over, van oorsprong is een ei gezond voor je. Echter, niet ieder ei is hetzelfde. Modderbaard heeft hier in het verleden al eens een post over geschreven.  Het is dus ook erg belangrijk te weten wat de kip die het ei heeft gelegd heeft gegeten. Dit geldt net zo goed voor vlees (eet grasgevoerd), vis (eet visgevoerd), groenten en fruit (ten minste biologisch), olie; bij voorkeur ongerafineerde koudgeperste kokosolie/olijfolie etc., het flesje olie uit de supermarkt voldoet hier in 99% van de gevallen echt niet aan!

Dit geldt dus ook voor de voeding die je aan je baby geeft zodra je (gedeeltelijk) stopt met borstvoeding. Nadat ik me wat meer verdiepte in de materie kwam ik erachter hoe kunstvoeding gemaakt wordt. Op Wikipedia staat een korte beschrijving en een meer uitgebreide beschrijving vindt je hier. Poedermelk voor babyvoeding wordt zo hoog verhit en zoveel bewerkt dat je je serieus kunt afvragen in hoeverre er nog van een gezond voedingsmiddel gesproken kan worden. De dierlijke vetten worden eruit gehaald en vervangen door plantaardige. Hierboven refereerde ik al even kort aan welke (plantaardige) olie geschikt en op welke wijze ze gezond zijn voor ons lichaam en ik kan je verzekeren dat die niet in babyvoeding voorkomen. Na wat verder speurwerk denk ik een beter alternatief voor kunstvoeding te hebben gevonden, onderstaand filmpje van de Weston A. Price Foundation spreekt voor zich. Hierin wordt een alternatief voor reguliere melk/kunstvoeding alsmede een alternatief (in tweede deel van het filmpje) voor kinderen met een melkallergie geboden. Bij het ontwikkelen van deze recepten hebben ze de samenstelling van borstvoeding zoveel mogelijk proberen te benaderen. Een optie die zeker het overwegen waard is wanneer je je kindje geen borstvoeding (meer) gaat geven.

Het (eerste) recept voor babyvoeding heb ik hieronder voor jullie vertaald. Het originele recept en andere recepten kun je hier vinden. Voor wie er serieus mee aan de slag willen gaan; de specifieke ingrediënten (op de rauwe melk na) kun je in ieder geval hier bestellen. Radiant Life Company biedt een totaalpakket aan waarmee je in een keer klaar bent, maar je kunt bij hun ook producten afzonderlijk bestellen (dit is geen reclame, ik krijg hier geen geld o.i.d. voor, het is puur informatief bedoeld). Ik heb nog geen goede leverancier in Nederland gevonden (maar dat wil niet zeggen dat die er niet is).

Rauwe Melk Baby Formula

ca. 1 liter

Dit recept is gebaseerd op de wetenschap dat borstvoeding rijker is aan wei, lactose, vitamine C, niacine, en lange keten meervoudig onverzadigde vetzuren in vergelijking tot koeienmelk. Daarnaast bevat borstvoeding minder caseïne (melkeiwitten). Aan dit recept wordt gelatine toegevoegd waardoor het beter verteerbaar wordt voor je baby. Gebruik enkel koudgeperste oliën in dit recept, anders gefabriceerde oliën bevatten doorgaans geen of te weinig vitamine E.

Als alternatief voor rauwe melk kun je volle melk nemen, bij voorkeur biologisch en niet gehomogeniseerd (Zuiver Zuivel heeft demeter volle melk die niet gehomogeniseerd is). Verrijk deze melk met kefir (melkzuurbacteriën) om de enzymenbalans weer te herstellen in de melk (hier o.a. verkrijgbaar).

Een eetlepel (el) is ca. 15 gram/ml (3 theelepels is 1 eetlepel)

Een theelepel (tl) is 5 gram/ml

Ingrediënten

 • 475ml rauwe melk, bij voorkeur van grasgevoerde koeien
 • 60 ml zelfgemaakte vloeibare wei (zie deze site voor een recept) Noot: gebruik geen weipoeder of wei overgebleven na het maken van kaas (de babyvoeding zal hiervan gaan schiften). Gebruik alleen zelfgemaakte wei van yoghurt, kefir of rauwe melk.
 • 4 el lactose
 • 1/4 tl bifidobacterium infantis
 • 2 a 3 el goede kwaliteit room (bij voorkeur ongepasteuriseerd of in ieder geval niet de ‘lang houdbare’ variant)
 • 1/2 tl gefermenteerde levertraan
 • 1/4 tl hoge kwaliteit boterolie (optioneel)
 • 1 tl koudgeperste zonnebloemolie
 • 1 tl extra virgine olijfolie
 • 2 tl kokosolie
 • 2 tl gistvlokken van Frontier brand (nutritional yeast flakes)
 • 2 tl gelatinepoeder
 • 445 ml gefilterd water
 • 1/4 tl acerola poeder

Werkwijze

 • Giet de helft van het gefilterde water in een pan en zet op matig vuur
 • Voeg de gelatine en lactose toe en laat al roerend oplossen
 • Draai het vuur uit als de gelatine en de lactose zijn opgelost en voeg het resterende water toe om het geheel af te laten koelen
 • Voeg de kokosolie en boterolie toe en roer totdat het is opgenomen in het mengsel
 • Doe de overige ingrediënten in een blender
 • Voeg het watermengsel toe en blender voor ca. 3 seconden
 • Giet over in glazen flessen en bewaar in de koelkast
 • Verwarm voor gebruik alleen au bain marie, niet in de magnetron!!

bron: Weston A. Price Foundation
(eigen vertaling)

Auteur: Leonie Verheul

Hi, my name is Leonie, I am a working mom living in the Netherlands. Proud owner of BRNDSTF.nl. I am passionate about everything considering health, food and writing. Visit me also at my (Dutch) blog LeogoesPaleo.nl.

4 thoughts on “Kunstvoeding voor je baby

 1. Hm, dit zou voor mij een derde optie zijn. De tweede is toch echt donormelk van een andere (liefst voor mij) bekende moeder die borstvoeding geeft. Er bestaat zelfs een donormelkbank in Nederland (Hoera!). Vroeger de normaalste zaak van de wereld, vraag het maar eens aan een lief oud omaatje in je buurt, nu krijgen mensen zowat een hartverzakking als je het alleen al noemt… (Zelf heb ik de eerste zes maanden -extra- gekolfd voor een kindje van een vriendin van mij, die zelf te weinig klierweefsel heeft om genoeg melk aan te maken, en dat babietje groeide als kool en was nooit ziek). Mijn dochter (bijna 4) krijgt/wilt iedere dag nog wel een slokje mamamelk, de jongste nu 2 jaar en ze zijn eerlijk waar nog nooit ziek geweest. Sterker nog: S. (4 jr.) heeft nog geen 1 kinderziekte (zoals waterpokken ofzo) gehad, terwijl ze er volop mee in aanraking komt. Een dijk van een weerstand dus, dankzij puur natuur mamamelk! 😉

 2. Hoi Leonie,

  Dankjewel voor dit recept en je leuke blog. Ik heb volgens mij ook een artikel over jou gelezen in de Happyfood, de foto komt me erg bekend voor :-).

  Ik heb mijn zoontje 9 mnd borstvoeding gegeven, maar hij zit nu al drie maanden op kunstvoeding en het gaat me steeds meer tegen staan. Ik vind het recept nog wel vrij complex, maar zodra ik thuis ben van vakantie, ga ik maar eens aan de slag.

  Merk je verschil bij jouw kindje na het geven van deze melk ipv kunstvoeding?

  Keep up the good work!

  Groetjes,
  Simone

  • Hai Simone,

   Ja dat klopt, ik heb inderdaad in de Happyfood gestaan. Wat leuk dat je dat gelezen (en onthouden) hebt.

   Ik ben op deze voeding gekomen nadat mijn dochtertje de 1 jaar al was gepaseerd. Ik gaf haar toen al rauwe melk (zonder toevoegingen). Ook ik heb haar circa 3 maanden poedermelk (Nutrilon) gegeven (na 9 mnd borstvoeding) en dat ging me steeds meer tegen staan. Ik had ook het idee dat ze daar niet gezonder van werd, ze was veel ziek en ook al is dat normaal rond die leeftijd, op het moment dat ik overschakelde naar rauwe melk is haar ziek zijn (we hebben het hier over verkoudheden of griepjes) aanzienlijk verminderd. Wat ik nu wel doe is aan de rauwe melk gefermenteerde levertraan en boterolie toevoegen, omdat ze daarmee op een natuurlijke manier belangrijke vitaminen binnen krijgt. Onlangs heb ik van Green Pasture de gel (levertraan met boterolie voorgemengd) met chocoladesmaak door haar melk gedaan en dat vind ze erg lekker, het lijkt wel bijna een traktaktie. Bij een volgend kindje zal ik zeker, na de borstvoeding, deze kunstvoeding gaan maken, poedermelk komt er bij mij niet meer in!

   PS: neem ook eens een kijkje op mijn nieuwe site: leogoespaleo.nl voor andere interessante artikelen.

 3. bij toeval stuitte ik op uw site. Wat een geweldige ontdekking. Had er nog nooit van gehoord. Zelf baby voeding maken lijkt me fantastisch. 3 maanden volledig bv gegeven. Maar gigantische terugloop. Nu ook ivm allerlei klachtjes over op pepti. ivm verdenking kma. voel me ontzettend rot dat het niet meer wou lukken. wilde dit zo graag heel lang geven. Maar het lezen van deze site maakt me blij! Alleen vraag ik mij af welke kit je altijd besteld ? Zie niet zo goed wat het verschil is. Ik wil gelijk aan de slag gaan. Maar zou ze er tegen kunnen? Misschien is er een moeder in mijn buurt die dit maakt zodat ik het zou kunnen proberen. uiteraard tegen betaling natuurlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s