Leo goes Paleo

…een ode aan echt eten

Tomatensoep

1 reactie

Dit is niet zomaar een tomatensoepje, dit is een volwaardige maaltijd!  Ik heb dit recept oorspronkelijk bedacht voor mijn dochtertje toen ze langzaamaan vast voedsel ging eten. Kinderen hebben een natuurlijke voorkeur voor zoet voedsel en daarom wilde ik haar eerste maaltijden (na de gebruikelijke fruithap) een zoete ondertoon geven. Deze soep heeft dat gekregen door de toegevoegde wortel en zoete aardappel, maar is niet te zoet.  De zoete aardappel zorgt naast de zoete smaak ook voor binding (ik hou van een wat dikkere soep).

Zoals je aan de ingrediënten kunt zien is het oorspronkelijk een zomerrecept (ik probeer me enigzins aan de seizoensgroenten te houden), maar de bospeen kan gemakkelijk vervangen worden door winterwortel en de verse kruiden door gedroogde (al zal de smaak van de soep wel iets anders worden). De kurkuma (geelwortel/Turmeric) is niet essentieel, ik voeg dat gewoon graag toe aan gerechten omdat het zo gezond schijnt te zijn.

Voor een tomatengroenten variant voeg ik nog 150 gr kastanjechampignons (in blokjes), wat kleingesneden bloemkool  en een paar stengels bleekselderij toe. Maar iedere ander restje van de overgebleven groenten in je groentela werkt prima in dit recept.

PS: laat je niet misleiden door de foto, ik zal binnenkort even een aantrekkelijkere plaatsen.

Leo goes Paleo Whole30

Tomatensoep

voor ca. 8 koppen

1 ui, gesnipperd
10 bospeentjes (of 1 grote winterwortel), in blokjes of geraspt
2 preien, alleen het wit, fijngesneden
paar takjes selderij (het groene kruid), fijngehakt
2 tenen knoflook, geperst
250 gr rundgehakt
1 blik tomatenblokjes (450gr)
1 l gezeefde tomaten
1 l bouillon, liefst zelfgemaakt
1 grote zoete aardappel
1 tl kurkuma
1 el verse oregano, of 1/2 el gedroogde
1 el verse basilicum, of 1/2 el gedroogde
stukje foelie
zout en peper naar smaak
flinke scheut goede olijfolie of klont ghee/(rauwe) boter

Prik de zoete aardappel in met een vork (een keer of 5), leg hem op een stuk bakpapier op een bakplaat in een voorverwarmde oven op 180C voor 45 minuten. Rol van het gehakt kleine balletjes, je kunt eventueel wat zout en peper aan het gehakt toevoegen of een rauw ei door het gehakt mengen om luchtigere balletjes te krijgen. Fruit vervolgens de ui aan in de olie/boter, voeg de prei en wortel toe en de overige ingrediënten behalve de balletjes. Roer goed door en breng aan de kook. Doe nu een voor een de balletjes erbij en laat de soep op laag vuur zachtjes pruttelen totdat de aardappel in de oven gaar is. Haal de aardappel uit de oven en snijd hem doormidden. Schraap met een vork of lepel het ‘vlees’ eruit en pureer licht in een kommetje. Voeg de puree toe aan de soep en roer goed door. Breng nog een keer aan de kook. De soep is nu klaar. Serveer met wat verse peterselie of nog wat fijngesneden basilicum en oregano.

Auteur: Leonie Verheul

Hi, my name is Leonie, I am a working mom living in the Netherlands. Proud owner of BRNDSTF.nl. I am passionate about everything considering health, food and writing. Visit me also at my (Dutch) blog LeogoesPaleo.nl.

One thought on “Tomatensoep

  1. Pingback: Whole30 #7 « Leo goes Paleo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s