Leo goes Paleo

…een ode aan echt eten

Hunza curry

6 reacties

Dit recept is gebaseerd op de voeding van de Hunza’s, ik heb hier al eens eerder kort aan ze gerefereerd. De Hunza’s aten regelmatig gedroogde vruchten, en in deze stoofpot zitten gedroogde abrikozen. Naast de specerijen die in dit gerecht gebruikt zijn, zou het niet misstaan op de Pakistaanse eettafel. Je kunt het serveren met bloemkoolrijst (simpelweg bloemkool fijnhakken tot rijstgrootte en eventueel met een fijngehakt uitje in wat ghee of kokosolie kort roerbakken, het is wel lekkerder als het nog een beetje knapperig blijft). Ikzelf eet dit gerecht ook rustig met alleen een salade erbij.

Hunza curryHunza curry

1 ui, fijngehakt
2 tenen knoflook, geperst
1 rode of groene peper, gehalveerd (als je het niet te spicy wilt maken kun je de zaadjes verwijderen)
2 tl. gember, fijngehakt
1 tl cardamompeulen, gekneusd
1 tl. fijngemalen korianderzaad
1/2 tl. kruidnagels
1 tl. zout (of naar smaak)
3 flinke el. ghee (of boter of kokosolie)
500 gr kipfilet, in blokjes of 1 kg kleine kipstukken
1 kilo tomaten, kleingesneden
200 gr gedroogde abrikozen, gehalveerd
scheut kokosmelk
100 gr gepelde pistachenoten
verse korianderblaadjes (ter garnering)
nigellazaadjes (ter garnering)

Begin met het bakken van de pistachenoten, doe hiervoor 1 el. ghee in een koekenpan en bak de pistachenoten kort in het hete vet. Ze mogen niet teveel kleuren. Laat afkoelen.

Verhit vervolgens de overige 2 el. ghee in een kookpan en fruit hierin de bovenste rij ingrediënten aan. Voeg vervolgens de kleingesneden tomaten, de abrikozen en de scheut kokosmelk toe en laat op middelhoog vuur iets inkoken tot een niet al te dikke saus ontstaat. Voeg na een minuut of 10 de kipstukken toe en laat het geheel op laag vuur stoven tot de kip gaar is. Wanneer de saus te dik wordt kun je wat ghee, kokosmelk of water toevoegen. Blijf goed roeren want door de suikers van de tomaten en de abrikozen heeft het de neiging snel aan te branden.

Bestrooi het gerecht met de gebakken pistachenoten, korianderblaadjes en de nigellazaadjes.

Auteur: Leonie Verheul

Hi, my name is Leonie, I am a working mom living in the Netherlands. Proud owner of BRNDSTF.nl. I am passionate about everything considering health, food and writing. Visit me also at my (Dutch) blog LeogoesPaleo.nl.

6 thoughts on “Hunza curry

  1. ziet er lekker uit! zijn pistachenoten whole30 approved dan? hoera!

    • Zover ik weet wel! Al worden pistachenoten samen met amandelen, cashewnoten en pecannoten nog weleens op de ‘eet met mate’-lijst gezet. Dit is omdat er relatief veel omega-6 vetzuren ten opzichte van omega-3 vetzuren in zitten (ratio 37:1), en omega-6 krijgen we in het westen al teveel van binnen. Echter als je er geen zakken van leeg eet op een dag en ze gebruikt in combinatie met een paleo dieet, zijn de mineralen als calcium (vaak wat minder vertegenwoordigd in een paleo dieet) en magnesium eigenlijk een belangrijker graadmeter om ze wel te eten naar mijn mening.

  2. heb wel nog nooit gehoord over nigellazaadjes 🙂

  3. Pingback: Whole30 2013 #1 « Leo goes Paleo

  4. Pingback: Whole30 2013 #2 « Leo goes Paleo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s