Leo goes Paleo

…een ode aan echt eten

Moussaka

Een reactie plaatsen

Voor wie bekend is met de Griekse keuken zal het geen verassing zijn dat dit recept niet voor alle paleoërs geschikt is. Het is meer soft-paleo zeg maar. Binnen paleo zijn er nogal wat stromingen en de een gaat een stuk verder in het voedingspatroon dan de ander. Dit recept is daarom wellicht meer voor de beginnende paleoër danwel voor de paleoër die een minder strak voedingsregime aanhoudt. Het bevat namelijk aubergine, tomaat en aardappel (ik ga binnenkort een versie proberen met zoete aardappel, dat kan volgens mij heel goed in deze dis) en daarnaast ook nog yoghurt en kaas. Dus het heeft alle ingrediënten waar de die-hard fanatieke paleoër zijn neus voor ophaalt, toch vond ik het te lekker om niet te delen. Je moet dus maar voor jezelf uitmaken of je dit een geschikt recept vind of niet.

20120903-175739.jpg

De ingrediënten zijn als volgt:

800gr gehakt
1 ui, gesnipperd
4 tenen knoflook, geperst
2 blikken tomaten, gepureerd
1/2 tl kaneel
1/2 tl 5-slice
1 tl oregano
1 tl tijm
evt. 1/4 tl rode pepersnippers
1 bosje platte peterselie, fijngesneden
350 gr. Turkse yoghurt
4 eieren
1/4 tl nootmuskaat
1 glas rode wijn
2 grote aubergines, in plakken
ca. 150 gr. kaassnippers
200 gr. vastkokende aardappels, gekookt en in plakjes (gewicht na schillen)
1 klontje rauwe boter of olijfolie
Olijfolie om aubergine in te bakken
Zout

Fruit de ui in de boter en voeg het gehakt toe, rul het en voeg vervolgens de knoflook en specerijen/kruiden toe (behalve de peterselie en nootmuskaat), breng op smaak met zout. Giet er vervolgens de gepureerde tomaten en wijn bij en laat op laag vuur een tijdje sudderen en iets inkoken.

Klop de yoghurt los met de eieren en de nootmuskaat.

Bak de aubergineplakken in de olijfolie, je kunt de plakken eerst met zout bestrooien en in een vergiet laten uitlekken en vervolgens bakken (de aubergine zal dan minder olie opnemen). Ik heb meestal haast dus laat dat zelf vaak achterwege. Leg de gebakken aubergineplakken in een ovenschaal (deze hoef je niet in te vetten, de aubergine is al vet genoeg van de olie). Overgiet met de helft van de vleessaus en bestrooi met 1/3 van de kaas. Leg vervolgens de aardappelplakjes erop en overgiet met de rest van de vleessaus en bestrooi met weer 1/3 kaas.

Verdeel het yoghurtmengsel over de inhoud van de ovenschaal en bestrooi met de resterende kaas en vervolgens de gehakte peterselie. Zet zo’n 30-40 min. in een voorverwarmde oven op 180C.

Lekker met een salade van komkommer met wat mayo.

Auteur: Leonie Verheul

Hi, my name is Leonie, I am a working mom living in the Netherlands. Proud owner of BRNDSTF.nl. I am passionate about everything considering health, food and writing. Visit me also at my (Dutch) blog LeogoesPaleo.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s