Leo goes Paleo

…een ode aan echt eten

Mag ik dit eten?

2 reacties

Na mijn start van afgelopen week ben ik tot de conclusie gekomen dat het in de praktijk nogal eens tegenvalt te bepalen wat nu echt paleo is. Natuurlijk kan prof. dr. Loren Cordain mij daar alles over vertellen in zijn boek(en), maar op een of andere manier heb ik niet het gevoel dat hij mij daarmee echt verder gaat helpen in mijn zoektocht. Ik doe veel op gevoel en mijn gevoel zegt dat ik het zelf moet uitzoeken, al heeft mijn gevoel me eerlijk gezegd weleens in de steek gelaten (of misschien heb ik er niet goed naar geluisterd). Dus verklaar me voor gek, maakt mij niet uit. I do it my way.

Ik heb daarom zelf ook wat aan research gedaan (nee ik heb geen testen op mijn gezin uitgevoerd) en ben inmiddels tot de conclussie gekomen dat de meningen over een aantal voedingsmiddelen sterk verdeeld zijn. Ikzelf ben bijvoorbeeld een groot liefhebber van (rauwe) boter, echter zuivel behoort niet tot een paleolitisch dieet, zover was ik inmiddels wel. Gelukkig houd ik niet van melk, maar mag ik dan echt geen boter meer? Volgens mij is het helemaal zo’n slecht idee nog niet om af en toe die olijfolie te vervangen door (rauwe) boter, wat vind jij?

Daarnaast als je je echt sec aan de voeding van onze verre voorouders zou houden dan blijft er tegenwoordig nog vrij weinig over om te verorberen. De meeste groenten die tegenwoordig verbouwd worden zijn al op grote schaal veredeld en hebben dus weinig meer te maken met de oorspronkelijke gewassen die onze voorouders aten. Hetzelfde geldt voor ons vlees, ik ga natuurlijk voor grasgevoed, maar bestond het gras in de vorm zoals wij dat tegenwoordig kennen wel op het moment dat onze voorouders leefden? Het merendeel van de nog verkrijgbare vis is inmiddels gekweekt en wordt (zeker als het bio gekweekt is) voor een groot deel plantaardig gevoed. Het lijkt bij voorbaat al een hopeloze zaak om nog paleo te gaan, aan de andere kant niet paleo gaan is natuurlijk altijd nog beroerder voor je gestel.

Het lijkt me daarom het beste paleo te intepreteren als het bij benadering eten wat onze voorouders aten met de kennis en middelen van vandaag. Naar wat ik heb gelezen over rauwe melk/boter is het denk ik geen slechte keuze af en toe eens een stukje vlees te bakken in rauwe boter of als je het, zoals mijn man, echt niet kan laten een glas rauwe melk te drinken, al ben ik wel benieuwd naar jouw mening hierover….

Auteur: Leonie Verheul

Hi, my name is Leonie, I am a working mom living in the Netherlands. Proud owner of BRNDSTF.nl. I am passionate about everything considering health, food and writing. Visit me also at my (Dutch) blog LeogoesPaleo.nl.

2 thoughts on “Mag ik dit eten?

  1. Hoi Leonie, ik lees je eerste blogs door en reageer dus een beetje laat, maar beter laat dan nooit. Roomboter past wel in de paleo voeding omdat het een vet is dat stabiel blijft bij verhitting en een goede tegenhanger is kokosolie. Beide zijn hartstikke verzadigd, maar bij een matig gebruik geen probleem. Olijfolie blijft niet stabiel als je het verhit, het ‘goede’ , de onverzadigde verbindingen verdwijnt!
    En het voordeel van grasgevoede dieren zit hem vooral in het hebben kunnen lopen in de wei! Een beest (en ook een mens!), maakt eiwit aan in zijn spieren als ie beweegt! Een dier dat alleen op stal staat, slaat vet op in zijn spieren, omdat het zijn spieren niet gebruikt. Als we dus vlees kiezen van zo’n stalbeest, dan eten we vet in plaats van eiwit!

    • Hi Leony, dank voor je leuke reacties! Ik begrijp wat je zegt, al denk ik wel dat paleo strikt genomen ‘geen zuivel’ betekent en dus geen roomboter. Inmiddels ben ik ook wat verder en ben een groot fan (zowel qua smaak als gezondheidsaspect) van roomboter (rauwe en van grasgevoerde koeien welteverstaan). Ikzelf hou daarom niet strikt paleo aan, maar hanteer ook de filosofie van Weston Price. Leuk om te lezen dat jij paleo ook niet zo strikt neemt op het gebied van roomboter, maar ook verder kijkt naar (de werking van) het product. Paleo kent heel veel stromingen heb ik gemerkt, dat maakt het niet makkelijker. Interessant wat je zegt over het lopen in de wei en dat het hem volgens jou voornamelijk in de eiwitten zit. Voor mij is de hoeveelheid vitamine k2 en een betere vetzuursamenstellling (wel omega-3 t.o.v. Geen omega-3) in grasgevoerd vlees en boter van grasgevoerde koeien van belang. Maar wellicht doel jij daar indirect ook op? Hoe sta jij tegenover (pseudo)granen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s